Accesul cetatenilor romani pe piata fortei de munca din Irlanda

Accesul cetatenilor romani pe piata fortei de munca din Irlanda

Irlanda a restrictionat accesul cetatenilor romani pe piata fortei de munca. Pentru a se angaja in acesta tara cetatenii romani au nevoie de permis de munca.

Angajatorii irlandezi trebuie sa dea prioritate la angajare solicitantilor din cadrul Spatiului Economic European (SEE), pe locul doi in ordinea prioritatilor aflandu-se cetatenii din Romania si Bulgaria, care au prioritate la angajare in fata cetatenilor din afara SEE.

Cum va gasiti de lucru in Irlanda?

Pentru a va gasi un loc de munca in Irlanda aveti multiple posibilitati. Locurile de munca vacante sunt facute publice fie prin intermediul Autoritatii Nationale Irlandeze pentru Pregatirea si Angajarea Fortei de Munca (FAS), fie prin intemediul agentilor privati de recrutare sau prin mass-media. De asemenea, puteti aplica pentru un loc de munca in Irlanda postandu-va CV-ul dumneavoastra pe site-ul EURES-portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca: http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro.
Autoritatea Nationala Irlandeza pentru Pregatirea si Angajarea Fortei de Munca, FAS, este prestatorul national de servicii publice de ocupare de forta de munca si dispune de birouri pentru angajare si centre de informare in intrega tara. Pentru a beneficia de serviciile FAS trebuie sa va inscrieti la cel mai apropiat birou FAS. Pentru a va inscrie trebuie sa prezentati numarul vostru PPS(Numarul Personal de Servicii Publice), precum si pasaportul valabil. Toate serviciile FAS sunt gratuite. De asemenea, FAS detine un centru national de contact care permite solicitantilor de locuri de munca sa i se adreseze in vederea obtinerii de informatii.
Cautarea unui loc de munca in Irlanda trebuie sa inceapa inainte de a ajunge in acesta tara, deoarece acest lucru poate sa dureze.
Este important sa cunoasteti limba engleza, un bun nivel de cunoastere a limbii engleze, oral si scris va va spori considerabil sansele de a va gasi de lucru.
Pentru a lucra in Irlanda, este nevoie de obtinerea unui numar PPS - echivalentul unei inregistrari in reteaua de asistenta sociala nationala - care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala. Toti cetatenii romani care au eliberate PPS, dar nu au drept de munca legal (contract de munca), nu vor putea munci legal in Irlanda doar pe baza PPS-ului, care nu este un substitut pentru permisul de munca (ci numarul de asigurari sociale in baza caruia se platesc impozitele sau se primesc beneficiile legale).

Cetăţenii români aflaţi în una din situaţiile de mai jos nu au nevoie de permis de muncă pentru a intra pe piaţa muncii din Republica Irlanda:

 • Cetăţenii români care au fost rezidenţi în Irlanda, deţinând un permis de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de 12 luni, care a expirat la 31 decembrie 2006 sau după această dată;
 • Cetăţeanul român care a fost rezident în Republica Irlanda înainte de 1 ianuarie 2007 şi este soţ/soţie/persoană aflată în întreţinere al/a unui cetăţean UE care nu are nevoie de permis de munca(în această categorie intră şi soţul/soţia al/a unui cetăţean român care nu are nevoie de permis de muncă);
 • Cetăţeanul român care a sosit în Republica Irlanda la 1 ianuarie 2007 sau după această dată, şi este soţul/soţia unui cetăţean UE (cetăţean al altui stat decât România şi Bulgaria); Notă: Un cetăţean român care a intrat în Irlanda la 1 ianuarie 2007 sau după această dată şi este soţ/soţie/descendent al/a unui cetăţean român sau bulgar, are nevoie de permis de muncă pentru 12 luni;
 • Sotul/sotia sau descendentii muncitorilor romani care au locuit in Irlanda impreuna cu muncitorul roman pentru o perioada mai mare de 18 dupa 1 ianuarie 2007
 • Cetăţenii români cu resedinta in Irlanda si care lucreaza ca liber-profesionisti;
 • Studentul roman care îsi efectueaza studiile în Irlanda, respectiv cetateanul roman care este student în statul irlandez si urmeaza cursuri academice pentru o perioada mai mare de un an in cadrul unui colegiu de pe lista afisată pe pagina de internet a Registrului de Internationalizare din cadrul Ministerului Stiintei si Educatiei (www.education.gov.ie). Acesta are dreptul de a se angaja cu jumătate de normă, 20 de ore săptamanal pe
  perioada cursurilor si cu norma intreaga pe perioada vacantelor. Studentul roman trebuie sa aduca la cunostinta angajatorului perioadele vacantelor, facand dovada acestora (de exemplu: dovada cetăteniei si scrisoarea de confirmare de la colegiu);
 • Cetatenii români care au absolvit cursurile unei institutii irlandeze de invatament de nivelul 3 şi care au obţinut o calificare de nivelul 7 sau superior în cadrul Sistemului National al Calificărilor: http://www.nfq.ie/nfq/en/, şi care au lucrat 12 luni sau mai mult ulterior anului 2007 în baza calităţii de student nu vor mai trebui să obţină permis de muncă după absolvire.
 • Cetateanul roman care obtine anterior permisiunea explicita a Ministerului de Justitie, Egalitate şi Reforma Legislativa de a ramane rezident si
  angajat in statul irlandez fara un permis de munca.
 • Permisul de muncă (Work Permit)

  Permisul de muncă (prima solicitare)- Cererea pentru eliberare se depune de către lucrător sau angajator, solicitantul trebuind să plătească o taxă de 500 euro pentru un document cu valabilitate de până la 6 luni şi 1.000 euro, pentru o perioadă de valabilitate între 6-12 luni. Acesta se eliberează pentru un contract de muncă cu norma intreaga cu un salariu anual de peste 30.000 euro Este necesară testarea pieţei forţei de muncă anterior eliberării.

  Green Card
  Cartea Verde poate fi solicitata de catre angajator sau de catre angajat pentru ocupatiile cu un salariu anual mai mare de 60000 de euro(exceptand bonusurile), precum si pentru o categorie de ocupatii strategice(vezi Anexa A a ghidului pentru obtinerea permiselor tip carte verde) cu un salariu cuprins intre 30 000-59999 euro. Permisul de muncă (prima solicitare)- taxa pentru eliberare este de 1.000 euro

  Intra-Company Transfer Permit

  Acest permis este necesar managerilor de top, personalului cheie si celor care urmeaza un program de training, care se transfera de la o filiala a unei companii multinationale la o filiala din Irlanda.
  Cei care doresc sa obtina acest permis trebuie sa aiba un salariu minim anual de 40.000 de euro si sa fi lucrat minimum 12 luni la societatea de unde se transfera.
  Salariatul/transferatul nu poate lucra decat pentru angajatorul indicat pe permis.
  Procentul persoanelor straine transferate in companie nu trebuie sa depaseasca in total 5% din totalul fortei de munca din acea firma, doar in circumstante exceptionale ca de exemplu in cazul firmelor mici sau nou infiintate poate fi aprobat un procent mai mare pe o perioada scurta de timp.
  Nu este necesara testarea pietei fortei de munca pentru acest tip de permis.
  Filiala straina a companiei in cauza trebuie sa fie de buna credinta si sa desfasoare activitate efectiva in acel stat. Compania din Irlanda trebuie sa aiba legaturi directe cu compania din strainatate, fie una dintre ele sa fie filiala celeilalte, sau amandoua sa fie parte a unui grup de firme controlate de aceeasi companie-mama. Se solicita documente care sa dovedeasca legatura.

  Permis de muncă pentru soţ/soţie al/a unui cetăţean român care nu are nevoie de permis de muncă

  Permisul de muncă se solicită de către lucrător sau angajat, valabilitatea acestuia este de până la 12 luni, putând fi prelungit, iar pentru eliberare nu se percebe taxă. Solicitantul trebuie să lucreze cu normă întreagă şi să câştige cel puţin 30.000 euro pentru primele 12 luni, iar după reînnoirea permisului de muncă, poate câştiga salariul minim. Pentru prima solicitare de eliberare a documentului, este necesară testarea pieţei forţei de muncă.

  Permisul de munca pentru sot/sotie si persoane dependente detinator al unui permis de munca sau care nu mai are nevoie de un nou permis de munca

  Sotului/sotia si persoanelor intretinute ale unei persoane care lucreaza in Irlanda pot sa solicite permis de munca fara a fi necesara verificarea pietei fortei de munca.
  Valabilitatea permisului de muncă este de până la 12 luni, putând fi prelungit. Nu se percepe taxă pentru eliberarea documentului.

  Aplicatiile pentru permise de angajare trebuie facute la Departamentul pentru permise de angajare din cadrul Ministerului Intreprinderii, Comertului si Muncii. Permisele de angajare nu pot fi obtinute de catre agentii de mediere a fortei de munca. Formularele tip pot fi descarcate de pe site-ul www.entemp.ie.
  Nu se elibereaza permise de muncă pentru următoarele ocupaţii:

 • Funcţionari şi personal administrativ
 • Muncitori necalificaţi/mecanicii
 • Vanzatorii cu amanuntul/Sefii de departament vanzari
 • Toti soferii, cu exceptia soferilor de camioane transport marfuri cu masa totala cel putin 3,5 t
 • Din categoria îngrijitorilor de copii: asistente, lucrători în creşe, bone
 • Din categoria turism hotelier şi catering: toate categoriile de lucrători, cu excepţia bucătarilor-şefi
 • Din categoria meserii/ucenici: legător de cărţi, zidar, ebenist, tâmplar, instalator pe şantier de construcţii, meseriaş care pardoseşte, vopsitor şi decorator, instalator, tipograf, tencuitor, sudor
 • Pentru informatii suplimentare va puteti adresa Departamentului Permise de Munca din cadrul Ministerului Intreprinderii, Comertului si Muncii la urmatoarele date de contact: Davitt House, 65a Adelaide Road, Dublin 2, Tel: 01 4175333
  Fax: 01 6313268
  Email: employmentpermits@entemp.ie
  Şancţiunile prevăzute de Legea Permiselor de muncă din anul 2006 pentru angajarea ilegală a lucrătorilor sunt: amenzi între 3.000 şi 250.000 euro şi/sau închisoare între 1 şi 10 ani.

  Material redactat pe baza informatiilor transmise de Ambasada Romaniei din Irlanda, datelor existente pe site-ul EURES, informarilor postate pe site-ul Ministerului Intreprinderii, Comertului si Muncii din Irlanda.

  Un produs ANOFM - Modificat de Gelu Constantin

  urchinTracker();